3e week! - Reisverslag uit Warschau, Polen van mouitelsloo - WaarBenJij.nu 3e week! - Reisverslag uit Warschau, Polen van mouitelsloo - WaarBenJij.nu

3e week!

Door: Monique

Blijf op de hoogte en volg

05 Oktober 2005 | Polen, Warschau

Week 3

Co slychac? (Whaaaaaaaaaaat’s up??????????????)
Wszystko w porządku! (Everything oke!)

Ja, maandag was weer een vrije dag voor mij de les ging niet door, wat een zwaar leven heb ik hier toch (haha). Omdat ik natuurlijk ook weer eens wat van de omgeving wil zien ben ik er op uit getrokken en ben naar de Old Town (but rebuilded) gegaan en heb zo ongeveer het meeste van de bezienswaardigheden daar gezien. Het was weer eens een stralende dag en het zonnetje scheen volop! Het is echt mooi in de Old Town. Enkele foto’s zijn te zien op de site binnenkort!

Om 19.00 hadden we een meeting op school over de excursie naar Krakow die volgende week vrijdag tot en met zondag zal plaats vinden. Het duurde tien minuten, ze vertelde wat we wanneer gingen doen en dat was alles eigenlijk:
- Vrijdag vertrekken we om 6.00 van school en gaan die dag naar de zoutmijn
- Zaterdag bezoeken we een kasteel en de oude stad en ’s avonds is er (hoe kan het ook anders)…een party in een veelbelovende club!
- Zondag gaan we naar de universiteit in de oude stad en bezoeken we Ausschwitz om tegen 24.00 weer terug te zijn in Warsaw.
Enkele meiden willen op hen eigen daar naar toe gaan maar heb toch besloten om met school te gaan omdat ik anders erg veel achterelkaar heb. Zij zouden het weekend voordat mijn schatjes (pap,mam,paul) me komen bezoeken gaan en dan zou ik alles achter elkaar hebben dus volgende week vrijdag zit ik in Krakow!

Na de meeting was ’s Avonds club Park night. De school heeft een eigen club in het park (de naam zegt het al) en iedere dinsdag is het feest daar! Het was weer zeer gezellig en rond een uur of 5 lagen we in bed….na eerst weer eens gebakken eieren gegeten te hebben…ik kom hier om van de eieren maar dat smaakt zeer goed na een avond stappen!

Dinsdag had ik les van de professor die ik ook voor een andere les heb en de les leek best op die andere maar opzich wel oke en goed te volgen voor me dus das ook wel belangrijk!
En ik heb deze avond eens gekookt voor de girls en enkele boys die mee wilde eten, ze vonden het nog erg lekker ook (Macaroni, champignons, paprika, olijven, gehakt, tomatensaus).

De meiden op de verdieping hebben gister ook een appartement gevonden, ik kon eventueel bij ze intrekken maar het was 800pln (200euro) niet echt veel voor wat ze hebben maar ik vind het veel voor hier en blijf ten slotte maar 5 maanden dus blijf lekker in me hotelletje! Ben vandaag nog gaan kijken in Sabinki een campus van school maar ben nog niet helemaal enthousiast…… het is wel goedkoper (de helft van hotelprijs dus 70euro)maar er was iets wat me nog niet helemaal beviel. Ze hebben wel internet inbegrepen in de kamerprijs wat natuurlijk weer geld scheelt (hier betaal ik 5pln per uur ook niet echt veel maar toch…). Maar de keuken daar is er nog niet en zal over 2 weken waarschijnlijk klaar zijn.
Er zijn mensen vetrokken uit Portos en vertrekken er dus nog meer (de meiden gaan volgend weekend eruit) maar gister waren er ook alweer aan het komen (van de 5e naar de 10e verdieping) dus misschien zal het wel allemaal meevallen, we zullen zien. En ik ben altijd welkom in het appartement van de 6 meiden dus komt goed, ze verblijven daar met 6 meiden en 1 jongen!

Vandaag (woensdag) had ik mijn eerste les Pools! Het werd op een leuke manier gegeven vond ik (het was alleen een beetje erg vroeg>8.00). De lerares zei enkele zinnen, woordjes en wij zeiden het na(ohohoho). We hebben geleerd om mensen te begroeten en het alfabet, ze hebben in het pools 44 letters met een soms bijna zelfde uitspraak maar dan net even anders!
Door de uitspraak is het een zeer lastige taal maar wel leuk om te leren, dus ik ben gemotiveerd!
Na de les heb ik geprobeerd met me laptop op school te internetten maar dat wilde nog niet echt lukken, er was wel verbinding maar er gebeurde verder niks…..

Bij thuiskomst ben ik hard op zoek gegaan naar een nieuwe cursus want ineens, ja ineens, wordt eentje niet meer gegeven dus… heb er een kunnen vinden maar er moet nu niks meer veranderen. En heb helaas nu dus 2 lessen gemist ervan. Maar we spijkeren het wel weer bij….

Tot zover zou ik zeggen…………..
Cześć!

De leraar waarvan de les ineens niet meer wordt gegeven schijnt een hartaanval te hebben gekregen dus vandaar…….

Ze zijn nu heel erg overal aan de weg aan het werken. Opzich was dat al heel erg te zien toen we op het vliegveld aankwamen, alles ligt open. Nieuwe gebouwen worden gebouwd tussen de oude. Maar nu ligt de straat voor het hotel ook open vandaar dat ik er even op terug kom.

Wat ook zeer apart is dat overal op straat er kraamjes zijn waar je van alles kunt kopen, van handschoenen, tot pannen, bh’s en sieraden op elke hoek zie je ze wel staan. Voor onze school staat zelfs een kraam met dit soort spullen. Ook delen ze hier heel veel flyers uit, zeer irritant kan ik je zeggen! En ze staan iedere keer op dezelfde plaats, onderandere ook bij school en in de stad zie je ze veel.

Toen ik laatst in de bus zat kreeg ik al een kamer aangeboden bij een vrouw in huis. Ze wilde wel even een Nederlandse student in huis nemen en ze hiel heel erg van Nederland vooral van Amsterdam…… Maar goed op dat aanbod ben ik niet ingegaan.

Donderdagavond ben ik nog naar een party geweest in club Lucied. Deze club ligt in een groots winkelcentrum, via een lift kom je in de club. Toen we deze lift instapte dachten we “waar zijn we nu beland, wat voor club is dit?” de hele lift was bekleed met harige oranje stof…… Maar het viel wel allemaal mee, op de 2 danskooien na dan. In het begin hebben we, de dames tegen de heren, gepoold en de meiden wonnen!
Omdat de muziek niet zo geweldig was zijn we redelijk op tijd weer vertrokken en hebben weer eens de verkeerde bus genomen> Sight seeing warsaw by night! Och, het was wel een gezellig tripje maar toen we uiteindelijk bij het hotel aankwamen waren we toch wel blij.

Vrijdags had ik mijn 2e les pools. We hebben de naamvallen geleerd en geleerd ons voor te stellen. ’s Avonds was de housewarmingsparty van Charles, Thimo en Daniel. Met zo’n 30 man waren we uitgenodigd in hen appartement. Het is echt een hollandhuis daar, de muren en de banken zijn namelijk Oranje!Na 12en zijn we nog naar Prapotka gegaan. Het was een zeer geslaagd feestje tot laat in de nacht, vroeg in de morgen.

Zaterdags kwam dan ook het merendeel van de partygangers tegen 15.00uur eens uit het bed rollen. En ’s avonds was er voetbal! Ja, ik heb voetbal gekeken(het spannendste deel miste ik wel helaas maar ik kwam voornamelijk ook voor de gezelligheid!) Met de Nederlanders onder elkaar keken we de wedstrijd bij Charles en Daniël thuis. De Oranje shirts vielen helemaal weg in het meubilair, zelfs Thimo de Duitse jongen die bij hen woont had een oranje shirt aan! Na de wedstrijd vierde we nog even de overwinning en daarna ging ik naar huis………………………

Zondag deden we weer niet al teveel. Ik heb wel deze dag mijn Pools huiswerk gemaakt dus dat was weer een nuttige activiteit. Aangezien we ook enkele woorden moeten opzoeken en bepaalde betekenissen niet voor de hand liggen heb ik toch maar een woordenboek engels-pools gekocht. Met een “hoe en wat boekje” in het pools kom je een eind (Niks verkeerds gezegd over de boekjes die ik van Marloes en mijn broer gekregen heb, ze gaan nog steeds elke dag mee hoor!) maar als je toch serieus wil werken aan je pools dan is het wel zo handig om een compleet woordenboek te hebben dus wie geϊntresseerd is in een studie Pools laat het weten!:)

Ten slotte nog even dit:

Mijn kamergenootje heeft inmiddels Portos verlaten, als er geen andere vrouwelijk student is die een 2persoonskamer zoekt zal de kamer dus van mij zijn en betaal ik dezelfde prijs als ik nu doe. Oftewel: Wie er nog over twijfelt om eventueel een bezoek te brengen aan Warsaw, de kamer hoef je niet meer te betalen, het levensonderhoud is goedkoop, alleen een vlucht/trip naar Warsaw boeken. Dus laat het even weten! Iedereen is welkom!
Zoiezo is slapen op een matje altijd mogelijk en niemand merkt het in het hotel dus………….

Czesc!

• 07 Oktober 2005 - 17:39

Carlijn:

heeeey Monique,
    Het lijkt me echt wel super zeg!!Geniet ervan!!
    Dikke knuffel Carlijn

• 24 Oktober 2005 - 11:46

Vero:

Hoi lieverd, wat een ervaringen allemaal. Ik hou ze bijna niet bij.
    Veel uitgaan zo te lezen, dit is natuurlijk ook erg belangrijk,haha.
    nou geniet ervan meid
    xxx